Etusivu » Tiedotteet » Tiedotearkisto

Tiedotearkisto

Puukko-Pekka Taito-Finlandia 2018 -voittajaksi – suunnittelu vakuutti Pentikin


16.11.2018

Tänään Tampereella jo 23. kertaa käynnistyneet Suomen Kädentaidot -messut kokoavat Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen kymmeniätuhansia kotimaista osaamista, käsillä tekemistä ja yhteisöllisyyttä arvostavaa kävijää. Avajaisissa palkittiin Anu Pentikin valitsema Taito-Finlandia-voittaja puukkoseppämestari Pekka Tuominen, Vuoden Artesaani Jonne Lindholm, Suomen Kädentaidot Uutuustuote 2018 eli gTIE by Nahkaamon Deafmetal-kuulokorumallisto sekä 4H-järjestön, Novitan ja messujärjestäjän yhteisen kilpailun voittoisia töitä luoneet lapset ja nuoret. Teemapuheen piti opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen. Messuteemoja ovat tänä vuonna  lapset ja nuoret, perinteet sekä kiertotalous. Viime marraskuun tapahtumakokonaisuudessa oli ennätykselliset 49 331 kävijää. Messut jatkuvat sunnuntai-iltaan saakka.

Muotoilija, suunnittelija ja Pentik Oy:n taiteellinen johtaja Anu Pentik avasi tänään Suomen Kädentaidot -messut ja julkisti Taito-Finlandia 2018 -voittajaksi keiteleläisen puukkoseppämestari Pekka Tuomisen. 5000 euron palkintosumman lahjoitti toista vuotta peräkkäin Taito-Finlandia-sponsori Forsman Tee.

– Suomalainen puukko on aina ajankohtainen ja taideteollinen lahja- ja käyttöesine, ja valmis vientituote. Puukon kahvassa ja tupessa korostuvat tekijän suunnittelu, luovuus ja kädentaito. Tuomisen upeat puukot ovat taideteoksia, joiden arvo säilyy, kuvaa Anu Pentik voittajaa.

Käsityönä veitsiä ammatikseen valmistavia on Suomessa vähän ja näkyvyys alan ulkopuolella vähäistä.

– Vaikka palkinto henkilöityy minuun, se on palkinto veitsenteon kehittymiselle ja tason nousemiselle maassamme viime vuosina. Olen kaiketi löytänyt oman markkinaraon, koska esimerkiksi tällä hetkellä tilauskirjani on noin 2 vuotta pitkä. Pääosa asiakkaistani on keräilijöitä, joista noin 80 % on Suomen ulkopuolelta, Pekka Tuominen avaa.
Lue uutinen: Taito-Finlandia-voittaja: Tilauskirjani on täynnä kahdeksi vuodeksi eteenpäin

Vuoden Artesaania kiehtovat uusiokäyttö ja kierrätys Uutuustuote 2018: kuulokojekin voi olla koru

Vuoden Artesaanina avajaisissa palkittiin rakennusrestauroinnin artesaaniksi Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta valmistunut Jonne Lindholm Turusta. Raadin mukaan Lindholmin vahvuuksia ovat intohimoinen, sitoutunut ja periksiantamaton asenne ja tämän entisöintiprojektit edustavat mallikelpoisesti perusteellista ja perinteistä suomalaista työtä.

– Uusiokäytön ja kierrätyksen lisähyödyntämisen mahdollisuuksia tekisi mieli tutkia ja kokeilla tosissaan. Nytkin hyödynnämme jatkuvasti rakennusten kunnostamisessa kierrätysosia, mutta mielestäni sillä saralla on mahdollisuuksia jopa ihan omaan uuteen alaansa tulevaisuudessa, Jonne Lindholm toteaa.

Suomen Kädentaidot Uutuustuote 2018 -palkinnon gTIE by Nahkaamon Deafmetal-kuulokorumalliston, jonka takana on gTIEN perustaja, korusuunnittelija Jenni Ahtiainen. Kuulolaitekorumallisto rohkaisee Ahtiaisen mukaan kuulovammadiagnoosin saaneita ottamaan laitteen helpommin käyttöön ja avaa samalla kokeneemmille kuulolaitteen käyttäjille uuden oven tyylikkäimpien apuvälineiden maailmaan. Joustavan silikonilenkin ansiosta nahkaiset Deafmetal-korut sopivat monen eri valmistajan kuulolaitemalleihin.
Lue uutinen: Vuoden Artesaani 2018 on turkulainen rakennusrestauroija Jonne Lindholm
Lue uutinen: Suomen Kädentaidot Uutuustuote 2018 on näyttävä Deafmetal-kuulokorumallisto

Kuvat ja tiedotteet: www.tampereenmessut.fi (Medialle / Materiaalipankki)


Nyt 23. kertaa järjestettävä Suomen Kädentaidot on Euroopan suurin käsi- ja taideteollisuusalan messutapahtuma, jossa on vuosittain noin 700 näytteilleasettajaa ja noin 45 000 kävijää. Suomen Kädentaidot järjestää yhteistyössä Tampereen Messut Oy ja Taito Pirkanmaa ry.

LISÄTIEDOT: www.kadentaidot.fi
Facebook:
facebook.com/Kadentaidot, Twitter: @TampereenMessut, Instagram: @suomenkadentaidot, #Kädentaidot
Tampereen Messut Oy, www.tampereenmessut.fi, etunimi.sukunimi@tampereenmessut.fi
Jasmin Saadetdin-Rikkinen, projektipäällikkö, p. 040 135 0110, @JSaadetdinR
Jenna Antila, viestinnän asiantuntija, p. 040 172 1188, @Jenna_messuaa

OTA YHTEYTTÄ

Asiakaspalveluun

p. 0207 701 222

asiakaspalvelu[at]tampereenmessut.fi