Käytämme sivustolla evästeitä parhaan mahdollisen käyttökokemuksen tarjoamiseksi. Lue lisää tietosuojastammeSelvä

Etusivu » Tiedotteet

Tiedotteet

 

Puukko-Pekka vann Taito-Finlandia 2018 – Pentik övertygades av hans planering


16.11.2018

Finskt hantverk-mässan öppnades i dag för 23 gången i Tammerfors. Tiotusentals besökare som uppskattar inhemsk kompetens, hantverk och gemenskap lockas av mässan till Tammerfors mäss- och idrottscenter. I samband med öppningen premierades den av Anu Pentik utvalda Taito-Finlandia-vinnaren, slidknivsmästersmeden Pekka Tuominen, Årets Artesan Jonne Lindholm, Finskt hantverks Innovation samt de barn och ungdomar vars alster vunnit pris i 4H-organisationens, Novitas och mässarrangörens gemensamma tävling. Tematalet hölls av undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen. Mässans teman är i år barn och unga, traditioner och kretsloppsekonomi. För ett år sedan slog evenemanget publikrekord med 49 331 besökare. Mässan pågår till söndag kväll.

Formgivaren, planeraren och Pentik Oy:s konstnärliga direktör Anu Pentik öppnade i dag Finskt hantverk-mässan och offentliggjorde sitt val av mästersmeden, slidknivstillverkaren Pekka Tuominen från Keitele till vinnare i Taito-Finlandia 2018. Prissumman på 5000 euron donerades för andra året i följd av Taito-Finlandia-sponsorn Forsman Tee.

– Den finska puukkon är ett ständigt aktuellt konstindustriellt gåvo- och bruksföremål och en färdig exportprodukt. I puukkons skaft och slida framhävs hantverkarens formgivning, kreativitet och skicklighet. Tuominens stiliga knivar är konstverk av bestående värde, säger Anu Pentik om vinnaren.

Bara några få smeder i Finland har som yrke att tillverka knivar för hand och utanför branschen är synligheten dålig.

– Priset kanske personifieras i mig men det uppmärksammar att knivtillverkningen i vårt land under de senaste åren har utvecklats och nivån har höjts. Jag tycks ha hittat en egen marknadsnisch eftersom min beställningslista för närvarande är cirka två år lång. De flesta av mina kunder är samlare och av dem kommer 80 procent från andra länder än Finland, säger Pekka Tuominen.


Årets Artesan: ”Spännande möjligheter till återanvändning och återvinning”

Som Årets Artesan belönades i samband med mässöppningen Jonne Lindholm från Åbo, utexaminerad artesan i byggnadsrestaurering från den hantverks- och konstindustriella läroanstalten i Ikalis. Enligt juryn är Lindholms starka sidor hans passionerade, engagerade och orubbliga attityd. Hans restaureringsprojekt utgör mönstergilla exempel på grundligt och traditionellt finländskt arbete.

– Jag har lust att på allvar utforska möjligheterna till mer omfattande återanvändning och återvinning. Redan nu utnyttjar vi hela tiden begagnat material i restaureringen av byggnader, men jag skulle tro att det framöver finns möjligheter att utveckla en helt ny egen bransch, säger Jonne Lindholm.

Finskt Hantverk som nu ordnas för 23:e gången är Europas största mässevenemang inom hantverks- och konstindustrin med cirka 700 utställare och cirka 45 000 besökare varje år. Finskt Hantverk ordnas gemensamt av AB Tammerfors Mässa och Taito Pirkanmaa ry.

MER INFORMATION: www.kadentaidot.fi
(på finska / engelska)
Sociala medier: Facebook: facebook.com/Kadentaidot, Twitter: @TampereenMessut, Instagram: @suomenkadentaidot
AB Tammerfors Mässa, www.tampereenmessut.fi, fornamn.efternamn@tampereenmessut.fi
Jasmin Saadetdin-Rikkinen, projektledare, tfn 040 135 0110, @JSaadetdinR
Jenna Antila, informatör, tfn 040 172 1188, @Jenna_messuaa

 

OTA YHTEYTTÄ

Asiakaspalveluun

p. 0207 701 222

(arkisin 8–16)