Etusivu » News » Tiedotearkisto

Tiedotearkisto

Kläddesigner Katri Niskanen utser vinnaren av Taito-Finlandia


28.10.2016

Hantverkarnas främsta branschevenemang, Finskt Hantverk, ordnas för 21:a gången i Tammerfors den 18–20 november 2016. En hel långweekend viks för inhemska hantverksfärdigheter samt inspirerande utställningar och shower kring årets teman. Samtidigt belönas kunniga branschaktörer med olika erkännanden. Den unika mässan i Tammerfors är det enda årliga evenemanget där branschen samlas i så här stor omfattning, och den är en efterlängtad ljusglimt i novembermörkret. Vinnaren av priset Taito-Finlandia 2016 utses av kläddesigner Katri Niskanen, som även inviger mässan.

Vinnaren av priset Taito-Finlandia, som delas ut vid hantverksmässan varje år, utses i år av kläddesigner Katri Niskanen, som sedan 2010 säljer en kollektion som bär hennes namn.

– Jag uppskattar tydliga egna visioner och allt slags hantverk, inte enbart sömnad. Jag tycker att det är jättebra att allt fler vågar pröva sina vingar inom hantverksbranschen och försörjer sig på sitt hantverk. Nytänkande och kompromisslös kvalitet är viktiga kriterier när jag utser vinnaren, säger Niskanen.

Årets finalister är Puulon, Latimeria, Terhi Pölkki och Papu Design Oy. Taito-Finlandia är en utmärkelse inom hantverks- och konstindustribranschen som delas ut för att uppmärksamma händelser och personer som främjar hantverkskulturen och -kunskapen samt öka kännedomen om och uppskattningen för branschen.

En illustratör och två smyckekonstnärer de tre främsta kandidaterna till Årets Artesan 2016

Tävlingen Årets Artesan är avsedd för studerande vid hantverks- och konstindustriläroanstalter som tagit eller kommer att ta examen under innevarande år. Vinnaren offentliggörs vid invigningen av mässan fredagen den 18 november. De tre främsta kandidaterna i tävlingen är Karolina Talbonen, som studerar teknik och kultur vid Norra Karelens yrkesinstitut samt designar och tillverkar smycken, samt två studerande vid Ikalis Hantverks- och konstindustriella läroanstalt: Antti Partiainen, vars smycken av spillvirke är inspirerade av naturens geometri, och Jenny Epäilys, grafisk designer som bland annat skapat illustrationer för skivomslag och utformat företags visuella image.

Evenemangets teman – ungdomar, företagande, inhemsk konfektion och trendig återvinningsdesign – återspeglas i innehållet

Evenemanget är känt för sin fina stämning, och innehållet som återspeglar temana bjuder på upplevelser, fynd och inspiration. I de populära modevisningarna är det inhemskt designarbete som står i rampljuset, och temat återvinningsdesign går igen i många av de kreationer som visas på mässan samt på Idéscenen, som alla dagar bjuder på visningar med temat återvinning. Unga designer får träda fram inte enbart i tävlingen Årets Artesan utan också i showen för kläd- och skodesigner som avlägger examen vid Tavastlands yrkeshögskola, 4H-företagarnas PopUp-avdelning och genom besök av arbetslösa ungdomar som deltar i Företagarverkstäder.

Samlarmässan intressant för fyndare och antikälskare

Samling, ett köp- och säljevenemang för samlarobjekt, ordnas nu för 49:e gången på traditionellt sätt samtidigt som hantverksmässan i D-hallen i Mäss- och Sportcentrum. Bland de över 70 utställarna återfinns såväl privata samlare som köp- och säljföretag.

Finskt Hantverk är Europas största hantverks- och konstindustrievenemang, som årligen samlar över 600 utställare och cirka 40 000 mässbesökare i Tammerfors. Finskt Hantverk ordnas av AB Tammerfors Mässa och Taito Pirkanmaa ry. Samlarmässan genomförs av AB Tammerfors Mässa.

Mässorna Finskt Hantverk och Samling, 18–20.11.2016, Tammerfors Mäss- och Sportcentrum (A-, C-, D-, E-hallarna), Öppet: fredag kl. 10–18, lördag kl. 9–17, söndag kl. 10–17, Biljetter vid dörren: Tredagarsbiljett 20 €, endagsbiljett fre. eller sön. 12 €, lör. 14 €. Båda mässevenemangen kan besökas samma dag med en och samma biljett. Förköp av biljetter: www.ticketmaster.fi

MER INFORMATION:www.kadentaidot.fi, SoMe: Facebook: facebook.com/Kadentaidot
Twitter: @TampereenMessut, Instagram: @suomenkadentaidot, #Kädentaidot #Keräily
AB Tammerfors Mässa, förnamn.efternamn@tampereenmessut.fi, www.facebook.com/tampereenmessut
Mervi Oksanen, produktgruppschef, tfn 0400 760 877, @OksanenMervi
Tanja Järvensivu, evenemangs- och kommunikationschef, tfn 050 536 8133, @TanjaJarvensivu
Jenna Antila, informatör, tfn 040 172 1188, @Jenna_messuaa


Takaisin uutisiin
Tiedotearkisto

CONTACT

Customer Service

tel. +358 (0)207 701 222

(Mon–Fri 9 am –3 pm) 

asiakaspalvelu[at]tampereenmessut.fi 

How can we help you?

0207 701 222

Open on weekdays 9 am - 3 pm