Etusivu » News » Tiedotearkisto

Tiedotearkisto

Skicklighet är huvudsaken – inhemskt hantverk tilltalar även unga


26.09.2016

På mässan Finskt Hantverk 2016 är skicklighet huvudsaken, unga uppmuntras till företagarskap och blickarna vänds mot inhemska kläder och trendig återvinningsdesign. Finskt Hantverk ordnas nu redan för 21:a gången på Tammerfors Mäss- och Sportcentrum 18–20.11.2016. Den är årets höjdpunkt för hundratals hantverksföretagare, tusentals yrkesmänniskor och hobbyister i branschen samt personer som är intresserade av inhemska hantverksprodukter. På mässan offentliggörs vinnaren av Taito-Finlandia samt Årets Artesan 2016 och vinnaren av tävlingen Finskt Hantverk Nya produkter 2016. Konferencier på mässan är moderedaktören Sami Sykkö.

– Det har varit kul att se hur de unga har hittat mässan. År för år besöks mässan av allt fler unga, och det talar om hur uppskattningen för inhemska produkter ökar och att hantverk attraherar även ungdomar. Vi vill uppmuntra unga att delta, företaga och göra, och på mässan får vi se bland annat en intressant utställning av HAMK:s kläd- och skodesigner och på det separata PopUp-området presenterar unga 4H-företagare sina innovativa produkter. Det mångsidiga mässveckoslutet lovar igen inspirerande stunder och nya produkter för såväl unga som erfarna mässbesökare, konstaterar Mervi Oksanen, projektchef för mässan Finskt Hantverk.

Taitogatan utökas – utställningarna omfattar läder och dockor

Taitogatan, som är bekant från den förra mässan, utökas i år och med finns Taitolava (Taitoscenen) som koordineras av elva olika Taitoföreningar och Taitoförbundet. Dockutställningen Letit, nutturat & neidot (Flätor, hårknutar & flickor) presenterar detaljrika dockor av Annariikka Qvist som tagit fram trådperuken på Finskt Hantverk-mässans nya introbild. Modus ry:s SQIN fokuserar på läder som material och i presentutställningen MUSTA tuntuu! Presenteras i huvudsak svarta presentföremål som man kan köpa på de olika avdelningarna. På mässan belönas och visas alster och vinnare från flera olika hantverkstävlingar.

Bemärkelsen Taito-Finlandia som hyllar hantverks- och färdighetskulturen delas ut för femte gången

Taito-Finlandia delas ut årligen på mässan Finskt Hantverk och den är hantverks- och konstindustrins bemärkelsepris, som ska uppmärksamma betydande saker eller experter inom hantverks- och färdighetskulturen samt öka kännedomen om och uppskattningen för branschen. Vinnaren utlovas en prissumma på 5 000 euro och en glasskulptur som designats av Oiva Toikka åt Taito-Finlandia. Priset har tidigare tilldelats Ruokangas Guitars Oy (2012), väljare var formgivningskritiker Kaj Kalin; Hattulan Kaakelitehdas Oy (2013), väljare var kläddesigner Paola Suhonen; Lapuan Kankurit (2014), väljare var designerna  Aamu Song och Johan Olin samt Sarpaneva Watches/Stepan Sarpaneva (2015), väljare var designer Harri Koskinen. Väljaren av årets Taito-Finlandia offentliggörs i oktober.

På Samlingsmässan värnar man om det gamla och inspireras av samling som hobby

Samling, köp- och säljevenemanget för samlingsföremål, genomförs samtidigt med Hantverk i Mäss- och Sportcentrets D-hall. Evenemanget arrangeras nu redan för 49:e gången och bland de över 70 utställarna finns såväl privata samlare som köp- och säljaffärer.

Finskt Hantverk är Europas största hantverks- och konstindustrievenemang, som årligen samlar över 600 utställare och cirka 40 000 mässbesökare i Tammerfors. Finskt Hantverk ordnas av AB Tammerfors Mässa och Taito Pirkanmaa ry. Samlingsmässan produceras av AB Tammerfors Mässa.

Mässorna Finskt Hantverk och Samling, 18–20.11.2016, Tammerfors Mäss- och Sportcentrum (A-, C-, D-, E-hallarna), Öppet: fredag kl. 10–18, lördag kl. 9–17, söndag kl. 10–17, Biljetter vid dörren: Tredagarsbiljett 20 €, dagsbiljett fre. eller sön. 12 €, lör. 14 €. Båda mässevenemangen kan besökas samma dag med en och samma biljett.

MER INFORMATION:www.kadentaidot.fi, SoMe: Facebook: facebook.com/Kadentaidot
Twitter: @TampereenMessut, Instagram: @suomenkadentaidot, #Kädentaidot #Keräily
AB Tammerfors Mässa, förnamn.efternamn@tampereenmessut.fi, www.facebook.com/tampereenmessut
Mervi Oksanen, produktgruppschef, tfn 0400 760 877, @OksanenMervi
Tanja Järvensivu, evenemangs- och kommunikationschef, tfn 050 536 8133, @TanjaJarvensivu
Jenna Antila, informatör, tfn 040 172 1188, @Jenna_messuaa


Takaisin uutisiin
Tiedotearkisto

CONTACT

Customer Service

tel. +358 (0)207 701 222

(Mon–Fri 9 am –3 pm) 

asiakaspalvelu[at]tampereenmessut.fi 

How can we help you?

0207 701 222

Open on weekdays 9 am - 3 pm