Etusivu » Info » Vastuullisuus » Messumatot vihreällä polulla

Messumatot vihreällä polulla

 

Kilometreittäin mattoja messutapahtumien alla. Vahvoja ja kestäviä, näyttäviäkin, viitoittamassa kokemuksiemme tietä. Vaan mitä polkujemme vaalijoille tapahtuu messuvalojen sammuttua? Tätä kysymystä lähdettiin pohtimaan Tampereen Messujen ja Expomaton toimesta. Vihreämmistä haavekuvista syntyi Expomatto Oy:n huomaan kokonaan uusi yritys, Suomen Messukierrätys Oy.

 

Tampereen Messut – konsernin kaikki tapahtuma-aikaiset matot kierrätetään uuden Suomen Messukierrätys Oy:n toimesta. Uudenlainen konsepti on ainutlaatuinen Suomessa ja iso osa myös Tampereen Messujen alati kehittyvä vastuullisuustoimintaa.

- Lähtökohtaisesti yritys perustettiin, kun ymmärsin messumattojen elinkaaren olevan todella lyhyt ja kertakäyttöinen. Aikaisemmin Tampereen Messuilla käytetyt matot kärrättiin kaatopaikalle ja heräsimme ajatukseen, jossa olisi mahdollisuus saada matoille uusi parempi paikka kaatopaikan sijaan, sanoo Netta Nieminen Suomen Messukierrätys Oy:stä.

 

Niemisen mukaan matot kierrätetään tällä hetkellä lähes sataprosenttisesti. Ne lähtevät uusiokäyttöön ja saavat osansa seuraavissa tiloissa ja tapahtumissa.

- Suurimmaksi osaksi olemme saaneet kaiken kierrätettyä. Hukkaan saattaa mennä esimerkiksi mattoja, jotka ovat jo valmiiksi riekaleisia tai pahasti reikiintyneitä.

 

Matot päätyvät uudelleen käyttöön sellaisinaan. Ne ovat olleet yhden kerran lattiassa, joten vaativat yleensä imuroinnin ennen uutta sijoitusta. Suomen Messukierrätys Oy siistii matot, mutta ei kuitenkaan pese niitä, joka vähentää hiilijalanjälkeä entisestään.

Suurin osa messumatoista Tampereen Messuilla on konsernin itsensä, Expotecin asentamia, Expomatolta tilatuista tuotteista. Tapahtuman jälkeen Suomen Messukierrätys Oy:n palvelu on kokonaisvaltaista.

- Haemme asiakkaiden matot suoraan lattiasta, joten se on hyvin mutkatonta ja helppoa, Netta Nieminen kertoo.

 

Mittava vaikutus hiilijalanjälkeen

Yrityksen ollessa uusi messumattojen kierrätyksen merkitystä voidaan tällä hetkellä ainoastaan haarukoida. Kuitenkin myös poikkeuksellisen pandemiavuoden aikana Tampereen Messuilla kierrätetään jo lähes 20 000 neliömetriä messumattoa.

- Aikaisemmin esimerkiksi Alihankinta-messuilla saattoi lähteä noin kuusi lavallista messumattoja roskiin, tänä vuonna ei yhtään, Netta Nieminen riemuitsee.

 

Samaan tarinaan yhtyy myös Tampereen Messut -konsernin tuotantopäällikkö Touko Setälä.

- Kierrätyksellä on valtava vaikutus hiilijalanjälkeemme, kun matto ei mene jätteeksi vaan uusiokäyttöön, hän iloitsee.

 

Messumattojen mittavaa määrää ja mahdollisuuksia ekologisempiin ratkaisuihin on pohdittu messuorganisaatiossa jo hyvän aikaa. Käytettyjä mattoja on tähän mennessä käytetty lähinnä Hevoset- messujen yhteydessä, pilttuiden alla.

- Tilanpuutteen vuoksi meillä ei valitettavasti ole mahdollisuuksia asianmukaisesti itse kierrättää mattoja, sillä niitä ei olisi mahdollista enää asentaa siististi uudelleen osastoille. Onkin erityisen hienoa, että Expomatto tarttui ajatukseen ja olemme saaneet erinomaisen kumppanin Suomen Messukierrätys Oy:sta! Touko Setälä kiittelee.

 

Tampereen Messut -konserni on tällä hetkellä Suomen Messukierrätys Oy:n ainoa kumppani, mutta toiminta on ollut erityisen vilkasta ja kysyttyä. Suurimpia ostaja-asiakkaita ovat tällä hetkellä torikauppiaat, rakennusliikkeet ja koirakoulut.

- Helsingin suunnalta myös jotkin tapahtumajärjestäjät ovat tilanneet meiltä mattoja, ja haluavat nimenomaan ostaa ne käytettynä.

Parhaimmillaan matot on myyty kahteen kertaan ja saatu käyttöikä maksimoitua. Niemisen mukaan messumattoja on vaikeampi kierrättää jatkojalostukseen, mutta uuden liiketoiminnan myötä ei hävikkiä ole juuri tullut.

Tampereen Messuilla Suomen Messukierrätys Oy:n Netta Nieminen osoittaa lämpimät kiitoksensa.

- On todella kivaa ja vaivatonta tehdä yhteistyötä! Etenkin purkuaikataulut ovat erityisen joustavia, olemme saaneet keräillä sovittua pidempään. Touko Setälän ja Kosti Salovaaran kanssa on ollut mahtavaa työskennellä!

 

Yrityksen tulevalle on tie avoinna ja kehittämismahdollisuuksia on runsaasti. Juuri nyt ollaan kuitenkin tyytyväisiä toiminnan laajuuteen ja erityisesti kumppanuuteen Tampereen Messujen kanssa. Haaveissa olisi kuitenkin laajentaa yritykselle myös oppimisyhteistyö, poikkeukselliselle alalle.

- Olemme jo olleet yhteydessä paikallisiin oppilaitoksiin, esimerkiksi Treduun. Saimme sitä kautta opiskelijoita töihin ja heille kokemusta jo opiskeluaikana, alamme kun on myös kovin keikkaluontoista, Netta Nieminen tuumii.

 

Messumattojen polku onkin vahvasti viitoitettu, vastuullisuudella ja vihreydellä.

Turvallisesti tapahtumiin
Yhteystiedot »
Yritys »
Henkilökunta
Palvelut »
Messujen tarina
Saapuminen toimistolle
Palaute
Uutiskirje
Tietosuojaseloste
Laskutustiedot
Vastuullisuus »
Messumatot vihreällä polulla
Ekokompassi-sertifioitua messutoimintaa
Alihankinnan oma puolen hehtaarin metsä

OTA YHTEYTTÄ

Asiakaspalveluun

p. 0207 701 222

asiakaspalvelu[at]tampereenmessut.fi