Käytämme sivustolla evästeitä parhaan mahdollisen käyttökokemuksen tarjoamiseksi. Lue lisää tietosuojastammeSelvä

Etusivu » Tiedotteet

Tiedotteet

 

Hantverk ökar vårt välmående – 50996 besökte Tammerfors hantverksmässa


21.11.2018

Mässan Finskt Hantverk, som ordnandes i Tammerfors för 23:e gången, blir allt mera populär. Under helgen njöt 50996 besökare och 734 utställare av det digra programmet, den glada samvaron och det inhemska kunnandet. Under fredagens invigning premierades framstående konstnärer och undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen samt Pentik Ab:s konstnärliga direktör Anu Pentik höll tal. Försäljningsutställningen Th!nk Design Shop var med på mässan för första gången och visade upp ett brett sortiment av produkter av återvunnet material. Under nästa års mässa, som ordnas den 15-17 november 2019, kommer man bland annat att fokusera på den välgörande aspekten av hantverk.

Finländarna älskar hantverk. Enligt hantverksföreningens färska undersökning uppger en tredjedel av finländarna att de åtminstone ett par gånger i månaden snickrar, bygger eller utför någon form av handarbete. I ljuset av den här informationen är det inte underligt att Europas största hantverks- och konstindustrimässa är så här populär. Under årets gråaste tid är det många som vill spendera helgen bland ljus och färger, omgiven av likasinnade och i en positiv stämning inleda väntan på julen.

– Bland hantverkande kvinnor är stickning och virkning de mest populära handarbetsformerna, följda av sömnad och hantverk som har att göra med inredning eller uppiffning av prylar. Handarbete är populärt eftersom det har en väldigt avkopplande och välgörande inverkan på oss, berättar verksamhetsledaren för Taito Pirkanmaa ry Virve Pajunen.

Nästa år kommer vi under mässan att fokusera på temat välmående. Vi kommer också att fortsätta med återvinningstemat.

Välmående av hantverk är ett av våra teman för nästa år. Handarbete har en avkopplande inverkan på oss; när man känner materialet i händerna är man fokuserad på nuet. Det finns också forskning som bekräftar att det är en hobby som ökar vårt välmående. Man kan också få en kick av att handla hos en liten hantverksföretagare, eftersom inhemska produkter ofta är ett etiskt och ekologiskt val. Årets återvinningstema kommer att komma igen också nästa år, berättar projektchefen för mässan Finskt Hantverk Jasmin Saadetdin-Rikkinen frånTammerfors Mässa Ab.

Vinnaren av priset Taito-Finlandia har beställningar för två år framåt – Årets Artesan är från Åbo

Knivmästaren Pekka Tuominen från Keitele vann priset Taito-Finlandia 2018. Pentik Ab:s grundare, formgivare och konstnärliga direktör Anu Pentik valde årets vinnare. Taito-Finlandias sponsor Forsman Tee donerade redan för andra året i rad prissumman om 5 000 euro.

– Största delen av mina kunder är samlare och ca 80 % av dem kommer från utlandet. Kniven är ett fascinerande föremål, eftersom den är så mångsidig. För mig är kniven både ett redskap och ett konstföremål, förklarar Pekka Tuominen.

Årets Artesan är Åbobördige Jonne Lindholm,som är utexaminerad artesan i byggnadsrestaurering från Ikalis konst- och hantverksinstitut. I sitt arbete förenar Jonne Lindholm nytt med gammalt, och enligt juryn hör hans passionerade, engagerade och outtröttliga attityd till arbetet till hans största styrkor.

Under mässan Finskt Hantverk 2018 gick priset för årets produktnyhet till gTIE by Nahkaamo’s Deafmetal smyckeskollektion för hörapparater, formgiven av smyckesdesigner Jenni Ahtiainen. Under öppningen av mässan premierades också Det Smakligaste landsortsföretaget liksom även barn och ungdomar som gjort bra ifrån sig i 4H:s, Novitas och Finskt Hantverks tävling.

Bilder från evenemanget: www.tampereenmessut.fi (Medialle / Materiaalipankki)

Finskt Hantverk arrangerades för 23:e gången och har årligen ungefär 700 utställare och 45 000 besökare. Därmed är mässan Europas största mässevenemang inom hantverks- och konstindustribranschen. Finskt Hantverk arrangeras i samarbete med AB Tammerfors Mässa och Taito Pirkanmaa ry.

MER INFORMATION: www.kadentaidot.fi
(på finska / engelska)
Sociala medier: Facebook: facebook.com/Kadentaidot, Twitter: @TampereenMessut, Instagram: @suomenkadentaidot
AB Tammerfors Mässa, www.tampereenmessut.fi, fornamn.efternamn@tampereenmessut.fi
Jasmin Saadetdin-Rikkinen, projektledare, tfn 040 135 0110, @JSaadetdinR
Jenna Antila, informatör, tfn 040 172 1188, @Jenna_messuaa

 

OTA YHTEYTTÄ

Asiakaspalveluun

p. 0207 701 222

(arkisin 8–16)