Etusivu » Tiedotteet

Tiedotteet

 

Kierrättäminen kiinnostaa nuoria, keramiikkakurssit kaikkia – Suomen Kädentaidot -messut kokoaa trendit ja traditiot saman katon alle


13.11.2023

Euroopan suurimmaksi kasvanut kädentaitojen tapahtuma esittelee käsityöalan uusimmat virtaukset, joita ovat tällä hetkellä esimerkiksi keramiikka ja kierrätys. Nuoria kiinnostaa keramiikan lisäksi huovutus. Suomen Kädentaidot -messut järjestetään Tampereella 17.-19.11.2023. Kolmen päivän aikana voi tutustua erilaisten kädentaitojen mestareihin, designiin ja käsitöihin ja vaikka löytää itselleen uuden käsityöharrastuksen. Messuilla esittäytyy peräti 700 näytteilleasettajaa.

Käsitöissä trendit elävät norjalaisneuleista lasinpuhallukseen, mutta jo pidemmän aikaa kaikenikäisiä kädentaitajia on kiinnostanut kierrätysmateriaalin käyttö uusien tuotteiden valmistuksessa.

”Tällä hetkellä ihmiset hakevat suhdetta uuden materiaalin ja second handin välillä,” kertoo messujen yhteistyökumppanina toimivan Taito Pirkanmaan toimitusjohtaja Tuula Ruusumaa.

”Vastuullisuusasiat nousevat nyt vahvasti esiin. Mietitään esimerkiksi villan ekologisuutta ja puhutaan aineettomasta käsityöstä,” Ruusumaa jatkaa.

”Selkeä käsityötrendi on halu ja tarve säilyttää ja kunnostaa vanhoja esineitä ja rakennuksia uuteen kukoistukseen. Kiertotalous, kestävä kehitys, hukkamateriaalin hyödyntäminen ja kestävien tuotteiden valmistus ovat näkyneet trendinä jo aiemmin, mutta niiden merkitys on vain korostunut entisestään. Kiinnostusta restaurointiosaamiseen on ollut jo pitkään ja se näkyy myös siinä, että restauroinnin osaamisalojen lisäksi vaatteiden korjausompelu, tuunaaminen ja muodistaminen kiinnostavat,” arvioi koulutuspäällikkö Päivi Pasanen Sasky Koulutuskuntayhtymästä.

Keramiikkakursseille riittää tunkua, taideteollisuusala kiinnostaa nuoriakin

Käsitöissä trendit näkyvät kurssitarjonnassa. Kun joku ala kiinnostaa ihmisiä aivan erityisesti, kursseja on tarjolla paljon. Tällä hetkellä ala on keramiikka, joka ei ole ollut pinnalla kymmeneen vuoteen, mutta nyt kursseille on suuri kysyntä ympäri Suomea.

Tuula Ruusumaan mukaan nuoret löytävät selvästi käsityöinspiraatioita sosiaalisesta mediasta. Moni nuori on tullut ostamaan materiaalia ja rohkaistuu tekemään, esimerkiksi neulomaan ja virkkaamaan, kun on  nähnyt muidenkin tekevän. Sasky Koulutuskuntayhtymässä myös kierrätystrendi näkyy muun muassa opiskelijahaun yhteydessä. Tänä syksynä haettiin eniten rakennusrestauroinnin alalle niin perustutkinto- kuin restaurointimestarin koulutuksissa sekä huonekalujen entisöinnin ja verhoilun aloilla. Myös pukeutumisen ja vaatetuksen, hienopuusepän ja erikoismetallin aloille on ollut paljon hakijoita.

”Taideteollisuusalalle hakeutuvat ovat olleet aina jo aikuisikään ehtineitä opiskelijoita, keski-ikä on noin 26-27 vuotta. Ala on arvovalintainen ala, joten opiskelun aloittamista pohditaan ehkä siksi pidempään. Mukavaa on ollut se, että oppivelvollisuusikäisiä on alalle hakeutuneissa enenevässä määrin,” Saskyn Päivi Pasanen iloitsee.

Suomen Kädentaidot -messuilla palkitaan alan parhaat

Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa järjestettävillä Suomen Kädentaidot -messuilla pääsee kolmen päivän aikana seuraamaan muotinäytöksiä, osallistumaan työpajoihin sekä hankkimaan ideoita ja tarvikkeita omiin käsitöihin. Tapahtumassa on mukana muotisuunnittelija Teemu Muurimäki sekä lukuisia muita käsityöalan toimijoita.

Messuilla on yli 700 näytteilleasettajaa. Tarjolla on käsityötarvikkeita sekä valmiita käsitöitä ja designia. Suomen Kädentaidot tarjoaa kotimaisena käsityönä valmistettuja valmiita tuotteita sekä ainutlaatuisia ja vastuullisia materiaaleja omaan käsityöharrastukseen.

Taito-Finlandia on käsi- ja taideteollisuusalan tunnustuspalkinto, joka jaetaan vuosittain Suomen Kädentaidot -messuilla. Tänä vuonna Taito-Finlandia-voittajan on valinnut ja julkistaa yrittäjä Saimi Hoyer. Finalistit ovat tänä vuonna kotimainen villan kehräämö Saimas Spinnery, kansainvälisesti tunnettu suunnittelija ja kirjailija Molla Mills, Saskyn Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Ikata, Soitinrakentajayritys Koistinen Kantele sekä tietokirjailija, kädentaitoalan kouluttaja ja asiantuntija Anna Karoliina Tetri. 5 000 euron rahapalkinnon sponsoroi kotimainen teetalo Forsman Tee.

Messujen yhteydessä jaetaan myös Artesaaniosaaja -tunnustus taideteollisuusalan opiskelijalle. Kilpailun kolme finalistia on julkistettu ja kolmikossa on kaksi Sasky Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen opiskelijaa sekä yksi Salon Seudun Ammattiopistosta. 

Koko Suomen Kädentaidot -messujen ohjelma löytyy täältä. Näytteilleasettajiin pääsee tutustumaan täällä. Voit akkreditoitua ennakkoon tämän linkin takana.

 

Lisätiedot:

Paula Karhu

Projektipäällikkö

Puh. 040 071 6199

paula.karhu@tampereenmessut.fi

 

Elina Kaakinen

Sisällöntuottaja

Puh. 040 193 5194

elina.kaakinen@tampereenmessut.fi

 


< Takaisin tiedotteisiin
 

 

Liity Tampereen Messujen tiedotuslistalle ja pysyt perillä siitä, mitä meillä päin on meneillään. Voit tilata tiedotteet myös kätevänä RSS-syötteenä.

Tilaa RSS-syöte »

Tiedotearkisto

OTA YHTEYTTÄ

Asiakaspalveluun

p. 0207 701 222

asiakaspalvelu[at]tampereenmessut.fi