Etusivu » Tiedotteet » Tiedotearkisto

Tiedotearkisto

Finskt Hantverk förnyas: ändringar i arrangemangen och innehållet på mässan


30.05.2018

Hantverksmässan ordnas återigen i Tammerfors den 16–18 november 2018 och denna gång med en hel del synliga ändringar i arrangemangen. Såväl mässkartan, restaurang- och kafétjänsterna, trafikarrangemangen som öppettiderna och programmet har omarbetats. I år ordnas det inga andra evenemang vid sidan av mässan, och under veckoslutet ligger alltså fullt fokus på hantverk. Mässtemana detta år är barn och unga, traditioner och cirkulär ekonomi. Vid invigningen den 16 november offentliggörs vinnaren av Taito-Finlandia samt Årets artesan och Finskt Hantverk Produktnyhet. Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen håller tal om mässans tema. Konferencier på mässan är journalisten och konferencieren Ella Kanninen. I fjol hade evenemangshelheten Finskt Hantverk, Dockskåpsmässan och Modelljärnvägsdagarna 750 utställare och lockade ett rekordantal besökare, 49 331 personer.

En av de största förändringarna på mässan är att garderoben flyttas från Deli-områdets och Mäss- och Sportcentrums huvudentréhall till D-hallen, som öppnar en halvtimme innan de övriga mässområdena öppnar. I hallen byggs ett stort restaurangområde med bänkar där besökarna kan vila benen. Det blir fler restauranglokaler även i de övriga hallarna, huvudentréhallen får cirka 200 sittplatser och öppettiderna under lördagen förlängs. Tammerforsregionens kollektivtrafik (Tampereen seudun joukkoliikenne) satsar stort på mässan: ruttutbudet utökas avsevärt jämfört med i fjol.

– Finskt Hantverk är det största evenemanget inom branschen och det märks på besökarantalet. Vi har redan länge haft som mål att inför detta års mässa göra ändringar som gör mässbesöket smidigare. Nu svarar vi på erhållen feedback genom att bland annat ha fler platser där man kan vila en stund och fler ställen där man får gratis vatten samt genom att göra ingången i huvudentréhallen smidigare, säger projektledaren Jasmin Saadetdin-Rikkinen.

På mässprogrammet står även detta år spännande uppvisningar, intressanta utställningar, den bekanta Taitogatan och olika verkstäder. De populära modevisningarna som sprudlar av glädje och energi kommer att genomföras på ett nytt sätt i år, och konferencier på mässan är förtjusande Ella Kanninen. Programmet offentliggörs vartefter under året.

Insamlingen Julgranen som välgörenhetspartner: hantverkarnas arbeten går till välgörande ändamål

 Finskt Hantverk 2018-mässans välgörenhetspartner detta år är insamlingen Julgranen som ordnas av Tammerkoski Juniorhandelskammare för hela 13:e gången i ordningen i syfte att samla in julklappar till barn och unga i mindre bemedlade familjer. På mässan finns en julklappsinsamling och arrangören efterlyser särskilt hemgjorda julklappar.

– Vi är tacksamma över att ett så här stort evenemang stöder vårt gemensamma mål att ge varje barn åtminstone en julklapp i jul. Insamlingen görs för mindre bemedlade barnfamiljer varav många inte nödvändigtvis har samma sociala skyddsnät som många andra familjer. I denna typ av familjer finns det inte nödvändigtvis en farmor som stickar strumpor eller en morbror som ger barnet dess första täljkniv i julklapp, säger Timo Puhakka på Tammerkoski Juniorhandelskammare.

Hantverkstävling för barn och unga: Vad äter käpphästar? – tid för planering på sommaren

Ett av temana på Finskt Hantverk 2018 är barn och unga, vilket återspeglas i form av exempelvis olika verkstäder, utställningar och uppvisningar. Vår långvariga samarbetspartner 4H firar 90-årsjubileum i år och tillsammans med 4H och 120-åriga Novita Ab ordnar vi en tävling och en utställning av tävlingsarbeten för barn och unga. Tävlingsuppgiften är att göra ett hantverk som är mat till käpphästar.

Finskt Hantverk, som nu ordnas för 23:e gången, är Europas största hantverks- och konstindustrievenemang, som årligen samlar cirka 700 utställare och över 45 000 besökare. Finskt Hantverk ordnas gemensamt av AB Tammerfors Mässa och Taito Pirkanmaa ry.

 
MER INFORMATION: www.kadentaidot.fi
(på finska / engelska)
Sociala medier: Facebook: facebook.com/Kadentaidot, Twitter: @TampereenMessut, Instagram: @suomenkadentaidot
AB Tammerfors Mässa, www.tampereenmessut.fi, fornamn.efternamn@tampereenmessut.fi
Jasmin Saadetdin-Rikkinen, projektledare, tfn 040 135 0110, @JSaadetdinR
Jenna Antila, informatör, tfn 040 172 1188, @Jenna_messuaa

OTA YHTEYTTÄ

Asiakaspalveluun

p. 0207 701 222

asiakaspalvelu[at]tampereenmessut.fi